Installation av luftvärmepump

Inte bara valet av luftvärmepump är av intresse när du ska välja uppvärmning för ditt hem. För att få en så effektiv luftvärmepump som möjligt är det även viktigt att den som installerar den gör det på rätt sätt. En värmepump som installeras på fel sätt kan bli ett kostsamt val framöver, därför är det viktigt att välja en ventilationsfirma som har rätt kompetens och certifiering för att få göra installation av luftvärmepump. 

Vi på Ventilationsfirma.nu har trygghetscertifierat alla installatörer av luftvärmepumpar, det innebär att vi kontrollerat att dessa har rätt typer av certifieringar för att få utföra installationen på ett tryggt sätt. På så sätt kan du vara säker på att ventilationsfirman du anlitar via oss utför arbetet på rätt sätt.

Om luftvärmepumpar

Det finns olika typer av värmepumpar, men vi kommer att beskriva hur en luft-luftvärmepump installation går till. Installationen av dessa typer av modeller är enklare om man jämför med andra typer av modeller. Det beror på att luftvärmepumpen ger värme som helt är luftburen och på sätt endast behövs anslutas till husets egna elförsörjning, vilket görs genom en vanlig elkontakt. Luftvärmepumpen är byggd av en innedel och en utedel kombinerat med ett rör som kallas för köldmedium som kopplas samman mellan dessa delar. För att få utföra arbetet med köldmedium krävs en certifierad kyltekniker enligt lag. Läs mer på Boverket. Det är farligt för både människa och miljö med köldmedium och därför finns denna lag.

En luftvärmepump fungerar på så sätt att den hämtar luft från utomhusmiljön och sprider den till inomhusluften. Den är relativt enkel och jämfört med andra värmepumpar och är därför lättare och billigare att installera. Den passar i de flesta hus, oavsett om du bor i radhus eller villa. Det är dock viktigt att hitta en så bra placering som möjligt, och det är något som din ventilationsfirma kan hjälpa dig med inför installationen.

Så går installationen till

En luftvärmepump behöver ha fritt utrymme kring sig och bör därför sitta i en så central plats som möjligt i fastigheten. Detta är för att kylan/värmen som sprids ska få en så bra effekt som möjligt och detta  minskar elförbrukningen. När du och ventilationsfirman kommit fram till den bästa placeringen börjar arbetet med själva installationen av luftvärmepumpen. En licensierad installatör kommer under installationen montera utomhusdelen och inomhusdelen av luftvärmepumpen. Utomhusdelen monteras på lämplig plats i utomhusdelen av din fastighet med hjälp av konsoler. Innedelen sätts via en metalplatta upp på väggen inomhus som skruvas fast i väggen.

 

 

Offert på luftvärmepump installation

FÅ KOSTNADSFRI OFFERT


Fyll i dina uppgifter och berätta om ditt önskade arbete så kontaktar en eller flera ventilationsfirmor dig inom kort med prisförslag.

Vilket ventilationssystem har du?

Tjänsten är kostnadsfri och utan förpliktelser.

 För att luftvärmepumpen inte ska vibrera när den används sätts även vibrationsdämpare fast i samma skede som konsolerna skruvas upp, detta minskar missljud ifrån anordningen. För att köldmedierören ska kunna kopplas mellan de inomhusdelen och utomhusdelen krävs det att ett hål på cirka 7 cm i diameter borras genom fastighetens vägg. Detta för att vattnet som bildas under den varma delen av året ska kunna rinna ut på ett så effektivt sätt som möjligt. Alla sladdar och rör dras genom kanaler av plast, detta av visuella skäl.

Avslutningsvis vakuumsugs köldmediet för att korrekt mängd köldmedium ska släppas ut ur kretsen. Vanligtvis får luftvärmepump elen genom en stickkontakt, i andra fall krävs en fast elinstallation, vilket innebär att luftvärmepumpen ansluts manuellt via en eldosa.

Pris på luftvärmepump installation

Priset på luftvärmepump kan variera men med hjälp av ROT-avdraget går det att spara mycket pengar. Kostnaden för installationen är relativt billig i jämfört med andra typer av värmepumpar och det kan skilja från ventilationsfirma till ventilationsfirma. Men räkna med att det kostar kring 6000 kronor och det är med material inkluderat för en vanlig installation. Med hjälp av ROT-avdraget kan du komma ner i en kostnad på 4000 kronor.

Vi på Ventilationsfirma.nu är Sveriges snabbast växande tjänst för förmedling av ventilationsuppdrag, och det enklaste sättet för dig att komma i kontakt med ventilationsfirmor i din stad som utför installation av luftvärmepump är att fylla i vårt kontaktformulär för prisförfrågan. Börja med att fylla i dina kontaktuppgifter, försök sedan beskriva ditt arbete så utförligt som möjligt. Vi ger bara ut dina uppgifter till ventilationsföretag och du kan läsa mer om våra villkor här. När du lämnat dina uppgifter kommer en eller flera kontakta dig med offerter för ditt önskade arbete. Det har aldrig varit enklare att hitta aktörer som kan hjälpa dig med att utföra ventilationsarbeten!

 

Installation av luftvärmepump - Vi hjälper dig hitta rätt företag inom ventilation