Ventilationsrengöring

Hur ofta bör man gör man göra en ventilationsrengöring? Den frågan får vi ofta, och det ska vi försöka reda ut här en gång för alla.

En smutsig ventilationsanläggning kan ställa till det ordentligt och orsaka problem, det är något som i ventilations språk kallas för "sjuka hus". Hälsan hos människor och djur påverkas av luftcirkulationen i fastigheten och därför är det viktigt att med jämna mellanrum göra en ventilationsrengöring. Smutsiga fläktar och luftkanaler kan orsaka allvarliga hälsobekymmer hos dem som vistas för länge i en sådan miljö, och det påverkar även energiförbrukningen negativt. Enkelt förklarat behöver ett nedsmutsat ventilationssystem arbeta hårdare än ett rent ventilationssytem. Det blir även slitage i mycket högre grad i ett system som inte fått en ventilationsrengöring.

Något man även bör ta i akt är att brandrisken ökar i ett smutsigt ventilationssytem. Eftersom damm, fett och smuts lättare antänder är risken större att en brand uppkommer i samband med t.ex matlagning i köksfläktskanalen.

Ventilationsrengöring och fuktskador

Att förbättra sin ventilation med hjälp av en rengöring hjälper även till att lösa de flesta fuktproblem. Förökning av bakterier och mögelbildningar uppkommer lätt i fastigheter som har igentäppta ventilationssystem. Många märker stor skillnad direkt efter rengöringen, och eftersom ventilationskanalerna är till för att transportera bort den förbrukade luften tar den även med sig fukt och annat som kan få fuktskador att uppstå.

Vi tar ren luft förgivet, men ventilationen måste också rengöras.

Så, vad säger lagen?

Ända fram till årsskiftet 2004 var det lag på att imkanalen och spisfläkten skulle rengöras. Efter 2004 gäller alltså lagen inte längre, och det är helt upp till dig som fastighetsägare att se till att detta arbete blir gjort. En imkanal (spisfläktskanalen) som blivit belagd med fett och smuts gör dels inte sitt jobb fullt och ständigt men ökar även brandrisken. Borttagandet av lagen på ventilationsrengöring innebär inte att behovet av en sådan försvunnit, det är fortfarande viktigt att rengöra ventilationen. 

I kommersiella fastigheter och bostadsrättsföreningar är det lag på att göra ventilationsrengöring ungefär var 6:e år. Du som fastighetsägare ansvarar själv för att dina kanaler rengörs. 

Offert på ventilationsrengöring

FÅ KOSTNADSFRI OFFERT


Fyll i dina uppgifter och berätta om ditt önskade arbete så kontaktar en eller flera ventilationsfirmor dig inom kort med prisförslag.

Vilket ventilationssystem har du?

Tjänsten är kostnadsfri och utan förpliktelser.

Hur ofta bör man göra en ventilationsrengöring?

 Hur ofta ett ventilationssystem bör rengöras beror på vilken typ av anläggning det handlar om och även hushållet du bor i. Det finns hushåll som har många barn i hushållet och eller husdjur. Ju fler människor som vistas i bostaden och även husdjur anstränger ventilationssystemet, och gör att det kan behöva rengöras oftare. Många ventilationsfirmor erbjuder kostnadsfria ventilatonskontroller, och de kan enkelt avgöra om det är dags för att göra rengöra ventilationen eller inte.

Utifrån vår egen branscherfarenhet kan vi som riktlinje rekommendera följande:

 

F-system = Vart 3:e år

S-system = Vart 4:e år

FT(X)-system = Frånluftskanal vart 3:e år, tilluft vart 6:e år

 

 Så bor du i ett hushåll som har problem med ventilationen, eller vet med dig att det var några år sedan en ventilationsrengöring utfördes, tveka inte att lämna dina kontaktuppgifter i vårt kontaktformulär så kommer en ventilationsfirma att kontakta dig med en offert för en ventilationsrengöring. 

Ventilationsrengöring - Få offert på dina arbeten inom ventilation hos oss